Objevte svět zásaditých potravin od P. Jentschura, které vám pomohou na cestě k vyrovnané acidobazické rovnováze díky své unikátní omnimolekularitě a vysokému obsahu živin.
Zdravý organismus potřebuje optimální zásobu makro- a mikroživin, vitamínů a fytochemikálií, aby si udržel všechny důležité funkce a struktury.
Plnohodnotná zásaditá výživa splňuje tento požadavek a zároveň poskytuje důležitý základ pro dlouhodobé zdraví a výkonnost.
Převážně rostlinná strava přináší mnoho výhod. Na jedné straně přijímáme více fytochemikálií, vlákniny a vitamínů, například kyseliny listové a vitamínu C a na druhé straně se vyhýbáme negativním doprovodným látkám, jako jsou rezidua antibiotik nebo příliš mnoho cholesterolu.
K podpoře vyrovnané acidobazické rovnováhy bychom měli v našem jídelníčku dodržovat poměr zásadotvorných a kyselinotvorných potravin 80 % : 20 %. Mezi zásadotvorné a neutrální potraviny patří zelenina, ovoce, kvalitní rostlinné oleje a rostliny bez lepku. Kyselinotvorné jsou například luštěniny s vysokým obsahem bílkovin, maso, ryby a mléčné výrobky, které jsou důležité pro lidský metabolismus v přiměřeném množství. Při výběru potravin doporučujeme věnovat pozornost čerstvosti, regionálnosti a ekologické kvalitě.
Bohaté na zásady | ||
---|---|---|
zelenina, ovoce | jáhly, quinoa, amarant, pohanka | ořechy, mandle |
salát, klíčky | jedlé kaštany/mouka | |
čerstvé bylinky | zeleninové šťávy | |
WurzelKraft | TischleinDeckDich | ovocné šťávy |
MorgenStund' | brambory | rýžové, konopné a mandlové mléko |
neutrální | ||
kvalitní rostlinné oleje (lněný, konopný, řepkový a olivový olej) | kokosový tuk, ghí | máslo, smetana |
ryby | celozrnné výrobky, nejlépe ze špaldy | tvaroh s lněným olejem |
maso | luštěniny | |
vejce | mléko | |
produkty ze sóji a lupiny | sirup z agáve, med | mléčné výrobky jako sýr, jogurt |
vepřovému masu | fast foodům, hotovým produktům | slané křupky apod. |
uzeninám | alkoholu | |
sladidlům | bílé mouce | těstovinám |
cukru a sladkostem | sladkým a energetickým nápojům | nápojům a cukrovinkám obsahujícím fruktózu |
s P. Jentschurou
Snídaně je nepostradatelná pro zdravý a úspěšný začátek dne, neboť dodáním vysoce kvalitních sacharidů a životně důležitých látek do organismu hned po ránu, budete dlouho produktivní a fit. Zdravé stravovací návyky jsou základem pro celoživotní zdraví těla a mysli. Základem všeho je plnohodnotná snídaně. Jahelno-pohanková kaše MorgenStund’, bez přidaného cukru a laktózy, je v mnoha ohledech perfektní snídaní. Bezlepkové rostliny pohanka, jáhly a amarant obsahují plnohodnotné přírodní živiny a prostřednictvím svých komplexních sacharidů zajistí přísun dlouhotrvající a rovnoměrné energie. MorgenStund’, který obsahuje zinek, hořčík, železo, biotin a vysoce kvalitní rostlinné bílkoviny, podporuje vyrovnanou acidobazickou rovnováhu.
Podle chuti můžete do jahelno-pohankové kaše přidat čerstvé ovoce, ořechy nebo vysoce kvalitní lněný olej. Nebo si můžete MorgenStund' připravit jako smoothie, muffiny, placky nebo nákyp. Na všechny způsoby přináší MorgenStund' mnoho vitamínů, minerálů a stopových prvků potřebných pro zdravý a úspěšný začátek dne.
Správná volba oběda je často obtížná. Musí být rychlý a přesto zdravý a chutný. V jídelnách nebo u pekárny za rohem se nabízejí většinou jídla s vysokým obsahem kalorií a nízkým obsahem výživných látek, které se odpoledne mění na nedostatek energie. Oběd by měl být lehký, ale bohatý na živiny, abyste měli dostatek sil na druhou část dne.
Chutný pokrm s quinoou, jáhlami a zeleninou TischleinDeckDich je ideální volbou pro takový oběd. Obsahuje nejen minerály jako je zinek, železo a hořčík, ale také důležité vitamíny, kyselinu listovou a vitamín B, stejně jako vysoce kvalitní bílkoviny a vlákninu.